W naszym kraju ogromną popularnością cieszy się od wielu lat kuchnia japońska. Ludzie zajadają się w szczególności sushi – potrawą z gotowanego ryżu i rozmaitych, przeważnie surowych dodatków zawiniętych w nori, czyli kawałek zasuszonego i sprasowanego wodorostu. Niestety w restauracjach potrawa ta kosztuje zazwyczaj bardzo dużo, dlatego doskonałym rozwiązaniem jest jej samodzielne przygotowanie w domowym zaciszu. Wystarczy zaopatrzyć się w szereg niezbędnych składników, które zostaną wymienione w dalszej części artykułu.
Jeśli zamierzamy sami zrobić sushi, to w pierwszej kolejności powinniśmy oczywiście zakupić wysokiej jakości ryż średnioziarnisty (musi doskonale się kleić). Znajdziemy go bez żadnego problemu pod adresem internetowym: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/ryz-do-sushi-oishii-1kg/. Trzeba go najpierw przepłukać kilkakrotnie chłodną wodą, a później gotować na niewielkim ogniu przez co najmniej 15 minut. Nie zapomnijmy o całkowitym ostudzeniu ryżu, bo w znacznym stopniu ułatwi to klejenie poszczególnych rolek.
Drugi wymagany element to ryba – godny polecenia jest zwłaszcza świeży łosoś morski, ewentualnie tuńczyk albo karmazyn. Filety kroimy na wąskie plasterki i delikatnie solimy. Można je również z powodzeniem zamarynować bądź uwędzić na grillu. Nie obejdzie się ponadto bez maty bambusowej do rolowania, sosu sojowego oraz cienkich glonów, sprzedawanych w opakowaniu po kilkadziesiąt sztuk. Oto pozostałe produkty, które dobieramy wedle uznania: