Ruszt czy płyta żeliwna – co się sprawdzi?

Wybór odpowiednich produktów do grilla może usprawnić i umilić ten sposób przyrządzania posiłków. Warto zastanowić się jeszcze przed zakupem, czy lepszy będzie ruszt, czy płyta żeliwna. Każdy z tych elementów jest inaczej zbudowany, a potrawy na nich przyrządzane mogą różnić się smakiem i łatwością przygotowania. Większość miłośników grillowania, korzysta z rusztu. Jest to powszechnie stosowana metoda. Jednak warto poznać jego alternatywę – płytę żeliwną oraz jej zalety.

Sposób przyrządzenia wpływa na smak

Nie ma chyba nikogo kto by nie znał smaku kiełbaski z grilla. Często zdarza się, że pod wpływem temperatury i ognia przykleja się ona do rusztu. Budowa tego elementu sprawia, że na jedzeniu osadzają się również drobinki brykietu, a jedzenie pachnie grillem, co pogarsza smak spożywanego posiłku. Jednak jeśli zamiast rusztu wykorzystana będzie płyta żeliwna do grilla, jakość potraw może znacznie się polepszyć. Płyta daje wiele nowych możliwości przygotowywania posiłków. Żeliwo świetnie przewodzi ciepło, a prawidłowo użytkowanie zapobiegnie przywieraniu dań do jej powierzchni.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty?

Nowoczesne płyty żeliwne można zakupić w takich sklepach internetowych, jak np. https://koler.pl/. Warto wybierać takie produkty, które wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale również najwyższą jakością wykonania. Prawidłowa budowa płyty żeliwnej pozwoli na sprawne odprowadzanie tłuszczu, a odpowiedniej jakości żeliwo nie pozwoli na przypalenie się ulubionych dań. Płyta jest dwustronna, strona gładka służy do grillowania m.in. mięsa, steków, owoców morza, a nawet ryb. Druga strona – karbowana, nadaje się do grillowania np. warzyw. Jeśli chcemy, aby potrawy z grilla nie były tylko dodatkiem do letnich spotkań, ale także zdrowym i wartościowym posiłkiem, warto wybrać płytę żeliwną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 6 =