Miód sztuczny – czy ma jakieś wartości odżywcze?

Sztuczny miód to produkt syntetyczny, ale niemal do złudzenia przypominający swój naturalny odpowiednik wytwarzany przez pszczoły. Powstaje zawsze w procesie hydrolizy sacharozy, do której dodawany jest kwas mrówkowy bądź solny. Na koniec stosuje się jeszcze specjalne barwniki, substancje nadające odpowiedni zapach i esencję miodową. Jeśli chcemy kupić miód sztuczny cena tego wyrobu wynosi od kilku do kilkunastu złotych (głównie w zależności od pojemności słoika).

Nieoceniony składnik w domowej kuchni 

Sztuczny miód jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, natomiast nie zawiera białek, wartościowych enzymów, aminokwasów ani witamin. Dlatego nie wykazuje praktycznie żadnych właściwości prozdrowotnych. Oczywiście na rynku znajdziemy też produkty mieszane, stanowiące połączenie miodu syntetycznego i naturalnego. W takim przypadku można liczyć na ograniczone działanie przeciwbakteryjne czy antyoksydacyjne (wzrost odporności organizmu). Warto podkreślić, że omawiany miód nigdy się nie krystalizuje. Wprost znakomicie nadaje się zatem jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Używając go mamy pewność, że nada ciastu optymalną wilgotność, co przełoży się na jego atrakcyjny wygląd i doskonały smak. Dodajmy, że niewątpliwą zaletą sztucznego miodu jest niski koszt jego zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × dwa =