Jak rozpoznać, że dana kawa jest dobrej jakości?

Kawa to jeden z najchętniej wybieranych napojów. Serwowana o każdej porze dnia, może pobudzać lub umilać poobiedni wypoczynek. Dlatego warto postawić na dobrej jakości małą czarną, aby smak na długo pozostał w pamięci. Jak taką znaleźć? O tym w poniższym tekście. 

Czytanie etykiet

Aby rozpoznać dobrej jakości kawę, należy zacząć od przeczytania etykiety. Tam znajduje się między innymi skład kawy oraz kraj pochodzenia. I tak ziarna z plantacji w Ameryce Południowej będą mieć klasyczny, niezbyt słodki smak. Kawa z Azji będzie „ciężka”, natomiast z Afryki zaskoczy słodkimi nutami. Podane informacje często znajdują się też na stronie producenta, jak choćby pod adresem https://mkcafe.pl/. Kolejną, istotną informacją jest czas, jaki upłynął od palenia kawy. Im krócej, tym ziarna są lepszej jakości. Nie bez znaczenia jest sam proces palenia. Palenie jasne podkreśla naturalne walory smakowe kawy, palenie średnie nadaje intensywności, natomiast mocne niweluje kwaskowatość i gorycz. Dobrej jakości kawa ma również niepowtarzalny zapach. Jest on intensywny i mocno wyczuwalny nawet po jakimś czasie od otwarcia opakowania. Wybierając kawę dla siebie warto też kierować się opiniami innych konsumentów. Dzięki temu wśród wielu dostępnych na rynku mieszanek łatwiej znaleźć taką, którą trafi w gusta wszystkich domowników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − trzy =