Odpowiednie menu to coś obowiązkowego dla każdej osoby, która pragnie zdrowo się odżywiać. Aby potrawy dostarczały nam szeregu cennych witamin, związków odżywczych i minerałów, nie były zbytnio kaloryczne a na dodatek wyśmienicie smakowały, trzeba właściwie je komponować i przygotowywać. Dla większości ludzi najbardziej pożywnym posiłkiem jest obiad. O czym pamiętać podczas jego planowania by osiągać jak najlepsze rezultaty w walce o wspaniałą sylwetkę i doskonałe samopoczucie? Oto kilka przydatnych rad!
Kluczową kwestią jest zaopatrzenie się w szereg produktów, które można podawać na różne sposoby i które posiadają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Takimi artykułami są kasze, a zwłaszcza kasza gryczana i kasza bulgur. Znajdziemy je między innymi na stronie https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-kasze. Wystarczy kasze ugotować, dodać do nich lekkostrawnego sosu i warzyw bądź odrobinę chudego mięsa i możemy cieszyć się sycącym, pysznym obiadem! Pamiętajmy jednak, by mięso, na przykład pierś z indyka lub kurczaka, upiec albo udusić na parze. Unikajmy smażenia na głębokim tłuszczu.
Planując obiady warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Po pierwsze, posiłek powinien zawierać odpowiednią ilość białka i warzyw, przy czym białko jak najbardziej może mieć pochodzenie roślinne. Eksperymentujmy z przepisami i smakami, jednak unikajmy gotowych dodatków w postaci sosów czy całych zestawów obiadowych. Nie przesadzajmy ze zbyt dużą ilością soli i sięgajmy po produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł i o dobrym składzie.