Biznes i marketing

W jaki sposób przechowywać żywność?

W jaki sposób przechowywać żywność?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Chyba nie ma wśród gospodyń domowych osoby, która kupowałaby produkty tylko na bieżący dzień. Zazwyczaj nabywamy większą ilość towarów, aby umieścić je w lodówce i w odpowiednim czasie wykorzystać. Jeśli jednak nie rozmieścimy należycie odpowiednich produktów, to może się okazać, że po pewnym czasie będą się nadawać, ale tylko do śmietnika. W jaki sposób można zabezpieczyć żywność przed zepsuciem?

Żywność zawsze świeża

Kluczem do właściwego przechowywania produktów konsumpcyjnych jest ich odpowiednie przechowywanie i zabezpieczenie. Świeże warzywa nie potrzebują szczególnych zabiegów, by długo nadawały się do spożycia. Wystarczy im temperatura pokojowa. Natomiast owoce sezonowe, takie jak truskawki, borówki czy winogrona muszą się w niej znaleźć jak najszybciej. Najbardziej narażone na zepsucie są ryby i surowe mięso. Dlatego ten asortyment dobrze jest przechowywać w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Warto też zastosować worki do mięsa, dzięki czemu zachowa ono dłużej swoją świeżość. Środkowa i najwyższa półka lodówkowego pomieszczenia powinna być zarezerwowana dla nabiału, wędlin i gotowych posiłków. Napoczęte dżemy, sosy i jajka nie potrzebują aż tak niskich temperatur, dlatego można je przechowywać na drzwiach lodówki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*