Technika i auto-moto

Opakowania hermetyczne i ich użyteczność w branży gastronomicznej i spożywczej

Opakowania hermetyczne i ich użyteczność w branży gastronomicznej i spożywczej
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Opakowania hermetyczne to rodzaj opakowań, które pomagają w konserwacji żywności. W tym artykule przedstawimy przegląd opakowań hermetycznych, ich rodzaje i sposoby wykorzystania w gastronomii i przemyśle spożywczym.

Co to jest opakowanie hermetyczne?

Opakowania służą do ochrony produktów przed elementami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, kurz, światło i ciepło. Pomaga również utrzymać jakość znajdującego się w nim produktu. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów opakowań, ale jedną z najczęściej spotykanych form jest opakowanie hermetyczne.

Opakowanie hermetyczne to każdy rodzaj opakowania, które posiada uszczelkę lub mechanizm zamykający, który utrzymuje całe powietrze na zewnątrz. Dzięki temu artykuły spożywcze mogą być przechowywane przez dłuższy czas, zwłaszcza jeśli są przechowywane w niskich temperaturach. Przy ich tworzeniu wykorzystuje się taki sprzęt jak zgrzewarki do tacek czy pakowarki i to właśnie dzięki nim, jakość opakowań jest aż tak trwała. Głównym celem opakowań hermetycznych jest utrzymanie tlenu z dala od zawartości wewnątrz nich, tak aby wszelkie obecne w nich bakterie nie miały wystarczającej przestrzeni do namnażania się. Zapobiega to zepsuciu lub nawet niebezpiecznym stanom, takim jak zatrucie jadem kiełbasianym (toksyna botulinowa).

Korzyści z hermetycznego opakowania dla Twojej firmy obejmują:

Zapobieganie marnotrawstwu 

Jeśli sprzedajesz gotowane posiłki w lokalach na wynos lub w restauracjach, nie chcesz, aby klient zamówił coś, co siedziało przez wiele godzin, więc wymaga ponownego odgrzania. To nie tylko marnowanie żywności, ale także zajmowanie cennego miejsca w kuchni. Opakowania hermetyczne zapobiegają temu zjawisku, utrzymując świeżość zapasów do czasu, gdy będą potrzebne klientom. Dotyczy to również sytuacji, gdy chcesz wykorzystać świeżo ugotowane resztki zamiast wyrzucać je pod koniec każdego dnia – wystarczy, że umieścisz je w szczelnym pojemniku!

Utrzymywanie ciepła lub zimna 

Podczas transportu żywności z jednego miejsca do drugiego należy zapewnić, że pozostanie ona w optymalnej temperaturze przez cały czas.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*