Herbata to napój przygotowywany z liści, pączków i gałązek rośliny Camellia sinensis. Herbata jest po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Herbata jest starożytnym chińskim napojem, który został wprowadzony do Indii za panowania cesarza Chennonga w 2737 roku p.n.e. Korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty przypisuje się zawartym w niej flawonoidom i innym związkom polifenolowym, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Herbata zawiera kofeinę, która jest łagodnym środkiem pobudzającym, który zwiększa czujność i zmniejsza zmęczenie. Ilość kofeiny w herbacie różni się w zależności od rodzaju herbaty i sposobu jej parzenia. Zawartość kofeiny może wynosić od około 15 miligramów na 8-uncjową filiżankę (około połowy ilości zawartej w filiżance kawy) do około 50 miligramów (więcej niż w filiżance kawy). Więcej kofeiny zawiera herbata czarna lub oolong niż zielona lub biała, ponieważ herbaty czarne i oolong są poddawane fermentacji w celu usunięcia części wody, ale nadal zachowują swoje oryginalne liście.
Herbata ma wiele odmian, które różnią się przede wszystkim sposobem przetwarzania liści w celu przygotowania ich do spożycia. Wiele rodzajów znajdziesz na stronie https://obt-online.com/pl/c/Swiat-Herbat/317. Herbata zielona jest niesfermentowana, herbata oolong jest częściowo sfermentowana, herbata czarna jest całkowicie sfermentowana, a herbata biała nie jest w ogóle przetwarzana.