Czym wyróżniają się chilijskie wina?

Chilijskie winnice od lat wyróżniają się na tle tych z innych państw. Szybko rozwijający się przemysł winiarski zdobywa międzynarodową sławę. Nic dziwnego – winiarska tradycja sięga tu od połowy XVI w. kiedy to wino wykorzystywane było do obrzędów liturgicznych. Wino z Chile trafi w gusta zarówno koneserów jak i amatorów tego trunku. Swoim szlachetnym smakiem i zaskakującą nutą czekolady zyskuje serce tego, kto chociaż raz spróbował wina z Ameryki Południowej.

Zaskakujące smaki 

Szczep Carmenere to ikona chilijskiego winnictwa. Zaskakuje swoją niejednoznacznością. Wytrawny smak łączy się z lekkością i świeżością, aby na końcu zadziwić aromatem czereśni. Cechą charakterystyczną chilijskiego winnictwa jest wielobarwności i nieoczywistość smaku. Niestandardowe połączenia sprawią, że wino ze słonecznego Chile na długo pozostanie w pamięci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 11 =