Komponowanie win z posiłkami to ważna umiejętność, świadcząca o naszym podejściu do zarówno jedzenia, jak i do winogronowego trunku. Niestety często zdarza się, że miłośnicy słodkich odmian serwują je do mięs lub ryb w ten sposób psując smak wina oraz potrawy. Podobnie jest z podawaniem wersji wytrawnej do słodkości. Cierpki napój stanie się po prostu nieznośnie kwaśny w połączeniu z nadmiarem cukru. Jak zatem dopasować wino do posiłków?
Zadaniem dobrze skomponowanego z posiłkiem trunku, jest podbicie warów smakowych dania. Aby tak się stało najlepiej trzymać się starych zasad. Białe odmiany wytrawne podajemy z drobiem, delikatnymi serami, rybami oraz owocami morza, czerwone napitki sprawdzą się w połączeniu z dziczyzną oraz ciemnym mięsem, natomiast wariant słodki zda egzamin tylko podczas deseru. Ponadto warto pamiętać, że winami czerwonymi kończymy posiłek. Niesamowicie istotna jest tu gradacja smaków. To, co delikatne oraz subtelne powinno być podane na początku, natomiast koniec musi stanowić wyrazistą “kropkę nad i”. Jeśli będziemy postępować według powyższych wskazówek, nigdy nie popełnimy gafy w doborze win, a podane trunki podkreślą aromaty dań, czyniąc nam prawdziwymi mistrzami kuchni.