W co pakowana jest żywność?

Pakowanie żywności jest znacznie bardziej wymagające, niż innych produktów. Wszystko dlatego, że opakowania, w których przechowywane jest jedzenie, muszą spełniać standardy higieny, a do tego ładnie wyglądać. Najlepszym przykładem na to są opakowania cukiernicze. Słodkie produkty wymagają nie tylko unikalnego wyglądu, ale też specjalnej prezentacji. Na wystawie w cukierni klient kupuje przede wszystkim swoim wzrokiem.

To, jakie będzie jego pierwsze wrażenie zadecyduje o tym, czy kupi dany produkt. Inne pudełka stosowane są dla tortów i ciast, a inne dla muffinów i deserów. Te ostatnie wymagają nieco mniejszych pudełek, które dodatkowo podkreślą unikatowy wygląd produktu. Muffiny i babeczki potrzebują papilotów, by klient mógł je nie tylko zapakować, ale też zjeść od razu po wyjściu z cukierni.

Torty pakowane są w większe pudełka, z przezroczystym fragmentem. Służy ono do tego, by można było od razu zobaczyć, co jest w środku oraz w jakim stanie jest nasz tort. Opakowanie takie powinno być dość twarde i solidne, tak, by wnętrze nie uległo deformacji podczas transportu.

Pakowanie próżniowe

Wiele zalet ma też pakowanie próżniowe. Przede wszystkim dzięki takiemu sposobowi przechowywania produktów dłużej zachowują one świeżość. Jest to szczególnie ważne dla żywności, która musi zachować wilgotność, aby była trwała. Jeśli jesteśmy właścicielami cukierni, najlepiej zgłosić się do firmy, której specjalnością jest produkcja opakowań i ustalić, które z nich będą najlepsze dla naszej działalności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − trzynaście =