Rozwój własnego biznesu opartego na sprzedaży miodu z pasieki i przetworów tworzonych według osobistej receptury, to gwarantowany sposób na pomnożenie zysków. Ekologiczna żywność, bez zbędnych dodatków i chemii cieszy się sporym uznaniem, jednak by generowała przychody, trzeba zadbać o kilka istotnych kwestii związanych ze sprzedażą. Uzyskanie stosownych pozwoleń, pozytywnie zaopiniowane kontrole sanepidu i przystosowane do produkcji pomieszczenie to podstawa, ale liczy się także wrażenie, które na kliencie wywrą sprzedawane przez nas produkty. O czym należy pamiętać, by zachęcić potencjalnych nabywców do kupna naszych wyrobów?
Gustowne serwetki przewiązane kolorowym sznurkiem przywodzą na myśl spiżarnie naszych babć – warto więc sięgnąć po taki rodzaj ozdoby nakrętek na słoje i pojemniki. Przymocowane gumką recepturką oraz ozdobione delikatną wstążeczką przetwory są znakomitym pomysłem na prezent, a ozdoba jest także pomocna w nierzadko kłopotliwym otwieraniu pojemnika. Ponadto chroni nakrętkę, a tym samym zaprawy przed przedostawaniem się na nie zanieczyszczeń. Jako właściciele i dostawcy produktów własnego wyrobu musimy także pamiętać o zamieszczeniu na nich szczegółowych informacji zawierających: nazwę i rodzaj wyrobu, składniki, czy też datę maksymalnego spożycia miodu lub domowej roboty konfitur. Pomogą w tym oryginalne, gustowne etykiety na słoiki, które w przeciwieństwie do zwykłych karteczek wyglądają estetycznie i nie ulegną uszkodzeniu, a informacje, których na nich umieścimy – zatarciu.