Żaden lokal gastronomiczny nie może dobrze funkcjonować, jeśli nie posiada odpowiedniego wyposażenia. To właśnie zestaw narzędzi i akcesoriów sprawia, że mogą zapewnić sprawną obsługę klienta i przygotowywać posiłki czy napoje według najwyższych standardów. Co zatem koniecznie powinno się znaleźć w każdym barze lub restauracji?
Producenci produktów do barów i restauracji oferują szeroki wybór akcesoriów w dużej rozpiętości cenowej, jak i różniących się stopniem technologicznego zaawansowania. Warto jednak wiedzieć, które z tych urządzeń są niezbędne, a które pełnią rolę uzupełniającą. W barach, które oferują również proste przekąski, ale przede wszystkim w restauracjach, znajdują zastosowanie frytkownice. Wbrew swojej nazwie- służą również do smażenia mięsa, warzyw czy innych dodatków, wszystko zależy od menu konkretnego lokalu. Praktycznym wyposażeniem jest także bemar, który pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę posiłków. Jest bardzo wygodnym rozwiązaniem w przypadku barów, które serwują posiłki na wagę czy restauracji, które mają podobne menu. W lokalach, w których podawane są również napoje i drinki nieodzownym elementem wyposażenia jest kruszarka do lodu, która pozwala przygotować idealnie schłodzone napoje, a także zadbać o ich warstwę wizualną. Niewątpliwie skraca również czas przygotowania drinków, oszczędzając energię i zasoby barmanów. Zakres potrzebnych narzędzi i akcesoriów uzależniony jest również od profilu działania konkretnego lokalu.