Legalizacja wagi to potwierdzenie wystawiane przez Urząd Miar. Na podstawie tego dokumentu można stwierdzić, że dane urządzenie dokonuje precyzyjnego pomiaru masy z dokładnością, która została przedstawiona na tabliczce znamionowej. Innymi słowy, błąd pomiaru nie może przekraczać wartości E lub D przedstawionej na płytce. Zgodnie z polskimi przepisami podczas legalizacji sprawdzany jest błąd pomiaru. W przypadku wag sklepowych jego margines to 5 g natomiast w wagach magazynowych jest to wartość od 20 do 50 gramów. Jeśli więc urządzenie nie przekracza tych limitów, może zostać zatwierdzone i dopuszczone do użytku. Na rynku działa wiele firm oferujących serwis i legalizację wag, jak na przykład https://ohaus.pomorskie.pl/.
Specjalistyczna firma odbiera wagę, która jest czyszczona i odpowiednio nastawiana. Po jej przygotowaniu dokonywany jest praktyczny pomiar masy. Jeśli margines błędu nie został przekroczony, wówczas legalizacja dla danego urządzenia jest przyznawana lub przedłużana o ustalony czas. Firmy oferują również wagi tymczasowe dla swoich klientów, z których można korzystać do momentu zalegalizowania właściwego sprzętu.