Brykiety drzewne są popularnym wyborem w piecach i kominkach zewnętrznych. Palą się dłużej, goręcej i czyściej niż polana drewna, co czyni je dobrą opcją do gotowania potraw na otwartym ogniu. Ale jak sprawdzić, czy Twój piec przyjmuje brykiety drzewne? Oto, co należy wiedzieć.
Brykiety drzewne produkowane są ze sprasowanych trocin lub kory sosnowej zmieszanych z klejem lub woskiem. Często są one wytwarzane z odpadów drzewnych, które w przeciwnym razie zostałyby wyrzucone lub spalone w kominku. Klej zapobiega rozpadaniu się trocin podczas transportu i ułatwia ich przechowywanie do czasu, gdy będą potrzebne w domu.
Istnieją dwa główne rodzaje pieców, które wykorzystują brykiet drzewny: piece kuchenne z ogrzewaniem pośrednim, takie jak te znajdujące się w domkach w lesie lub na polach kempingowych, oraz kominki z ogrzewaniem bezpośrednim znajdujące się zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz. Ogrzewanie pośrednie oznacza, że ciepło jest generowane przez spalanie gazu lub energii elektrycznej, a następnie przekazywane przez metalowe komory do pomieszczenia, w którym jest używane (lub czasami bezpośrednio do gotowanej żywności). Ogrzewanie bezpośrednie oznacza, że ciepło pochodzi z samego drewna. Można to osiągnąć poprzez spalanie brykietu drzewnego bezpośrednio w otwartym kominku lub piecu kuchennym, lub poprzez zastosowanie zamkniętego systemu z wentylatorem, który porusza powietrze przez ogień i poza pomieszczenie (jest to bardziej powszechne w przypadku kamperów).