Półki w sklepach wprost uginają się pod ciężarem olejów, które są produkowane z rozmaitych surowców. Warto kupować zwłaszcza oleje lniane, gdyż są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczonych i posiadają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W tej kategorii mamy do wyboru dwie grupy wyrobów, a mianowicie rafinowane oraz nierafinowane. Polecane są zwłaszcza te drugie – można je nabyć np. w tym sklepie internetowym: https://oleoteka.pl/nasze-oleje/35,olej-lniany.
Olej lniany nierafinowany jest pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno (mechaniczne wygniatanie lub wyciskanie nasion), dzięki czemu zachowuje wszelkie wartościowe właściwości – zarówno zapachowe, jak i smakowe. Z kolei olej rafinowany jest dodatkowo poddawany dalszym obróbkom w celu oczyszczenia go z nieestetycznych osadów i specyficznego zapachu (w temperaturze nawet do 160 stopni Celsjusza). Z tego względu traci mnóstwo witamin i składników odżywczych, ale za to idealnie nadaje się do smażenia. Jeśli natomiast zależy nam w szczególności na uchronieniu się przed wieloma groźnymi chorobami, powinniśmy wybierać oleje nierafinowane. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca, miażdżycy, otyłości, nieestetycznych zmian skórnych, a nawet nowotworów.