Zabierając się do czyszczenia profesjonalnej frytkownicy, trzeba się przygotować na poważne wyzwanie. Podczas intensywnego używania w gastronomii urządzenie to gromadzi bardzo duże ilości tłuszczu. Ciężko się obyć bez niego w restauracji, dlatego też trzeba o frytkownicę dbać.
Dzięki regularnemu czyszczeniu frytkownicy urządzenie będzie działało nie tylko dłużej, ale też wydajniej. Czyste frytkownice nie tylko zwiększają efektywność pracy, ale też pozwalają dbać o zdrowie klientów. Najłatwiej zacząć od wyczyszczenia koszyka frytkownicy, można to zrobić przy użyciu zwykłej, gorącej wody i płynu do naczyń. Trudniejsze będzie wyczyszczenie wnętrza urządzenia. Zaleca się stosowanie odtłuszczaczy, ale poradzić sobie można wodą i detergentem, które należy zagotować w garnku. Następnie taką mieszankę trzeba umieścić we frytkownicy i pozostawić ją nawet przez godzinę. Na pozostałe zabrudzenia podziała szczotka, na koniec wystarczy urządzenie wytrzeć ścierką. Warto pamiętać o czyszczeniu frytkownicy nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz.