Domowe sposoby na mole spożywcze

Mole spożywcze to stosunkowo niewielkie szkodniki goszczące często w domowych kuchniach. Żerują przede wszystkim na suchych pokarmach, w tym zwłaszcza na cukrze, kaszy jęczmiennej i gryczanej oraz wyrobach mącznych. Jeśli stwierdzimy obecność tych intruzów, wówczas powinniśmy jak najszybciej zastosować jeden ze sposobów na ich skuteczne pozbycie się. Godna polecenia jest m.in. ekologiczna pułapka wykonana z papieru, którą posiada w swoim szerokim asortymencie m.in. ten konkretny sklep online: https://vaco-retail.pl/.

Pamiętajmy o usunięciu zainfekowanej żywności 

Wspomniana we wstępie pułapka działa dzięki specjalnemu feromonowi. Efektywnie wabi on mole, a następnie zatrzymuje je na powierzchni pokrytej lepem. Produkt jest całkowicie bezwonny i nie zawiera szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji. Interesującą alternatywę stanowi perfumowana zawieszka żelowa, przeznaczona do umieszczenia w szufladach i na blatach. Jej istotną zaletą jest to, że z jednej strony szybko eliminuje problem występowania moli w kuchni, z drugiej zaś pozostawia ładny, lawendowy aromat. Można też zdecydować się na przetarcie powierzchni płaskich octem winnym, ewentualnie roztworem letniej wody z octem i kilkoma kroplami olejku goździkowego. Pozostałe produkty o działaniu odstraszającym to choćby liście laurowe, skórki owoców cytrusowych i ziele angielskie. W okresie wiosennym i letnim dobrym rozwiązaniem jest z pewnością powieszenie w oknach moskitier, czyli siatek z drobnymi oczkami stanowiących naturalną barierę dla niepożądanych owadów. Dodatkowo należy koniecznie umyć dokładnie wszystkie szafki oraz wyrzucić do śmieci wyroby sypkie, na których mole złożyły swoje jaja (kasze, ryż itp.).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 3 =