W czasie, gdy gastronomia przeżywa kryzys, największe szanse na przetrwanie mają małe lokale. Niewielkie koszty utrzymania i możliwość ograniczenia ilości osób zatrudnionych powoduje, że „food truck” może przynieść spory dochód bez wielkich nakładów sił i środków. Taki biznes szybko też odrabia ewentualne, chwilowe straty. Przyczepy gastronomiczne cieszą się uznaniem, ponieważ dają niezależność i możliwość samorealizacji.
Wynajem pojazdu spełniające wymagane przez Państwową Inspekcję Sanitarną normy, ma też inne zalety. Pozwala między innymi na wybadanie lokalizacji i w razie potrzeby postaranie się o zezwolenie na handel w innym miejscu. Może być też świetną reklamą firmy z lokalem stacjonarnym. Przy tylu zaletach nie dziwi fakt, coraz większego zainteresowania mobilnymi barami szybkiej obsługi, obwoźnymi lodziarniami itp. Aby spróbować swoich sił można skorzystać z ofert takich firm jak https://biznesdowynajecia.pl. Wynajęte przyczepy gastronomiczne są w pełni wyposażone i posiadają stosowne zezwolenia.