Polacy należą do nacji, w których więzi rodzinne wciąż stanowią dosyć istotny element życia społecznego. Chociaż na co dzień trudno jest utrzymywać kontakt ze wszystkimi ciotkami czy dalszym kuzynostwem, w większości przypadków co najmniej kilka razy do roku nadarza się okazja do wspólnego spotkania przy stole. Zazwyczaj tego rodzaju wydarzenia organizuje się z okazji urodzin, chrzcin czy rocznic ślubu. I chociaż perspektywa spędzania czasu z najbliższymi u większości osób powoduje radosną ekscytację, organizacja takiej biesiady niekiedy dostarcza także pewnych problemów. Trzeba się bowiem dobrze zastanowić, jakiego rodzaju potrawami i napojami uraczyć gości. Wiele emocji i dyskusji wzbudza w szczególności wybór alkoholi, każdy może mieć bowiem nieco inne upodobania.
Jeżeli preferencje kulinarne wśród członków rodziny są bardzo zróżnicowane, na stole biesiadników powinno znaleźć się albo wiele rodzajów potraw, albo też dania i napoje uniwersalne, które cieszą się powszechna popularnością. Jeżeli chodzi o wybór alkoholi, praktyka potwierdza, że na spotkaniach familijnych świetnie sprawdzają się klasyczne wódki wyprodukowane z pszenicy, jak chociażby https://www.foczkaalkohole.pl/produkt/nemiroff-0-5l/. Warto jednak postawić przed gośćmi jeszcze kilka podstawowych trunków, takich jak piwo czy wino, aby zapewnić im większy wybór. Nie można zapominać również o przekąskach, po które można sięgać między głównymi posiłkami i wznoszeniem toastów. Zgłodnieć można bowiem w najbardziej niespodziewanych momentach.