Jakie przetwory są najlepsze na zimę?

Okres jesienno-zimowy to czas w którym organizm jest szczególnie narażony na wpływ wirusów przeziębienia i grypy. Aby naturalnie wspomagać organizm w tym trudnym dla niego czasie, ważne jest by wiedzieć jakiego rodzaju rośliny mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające.

Dzika róża powszechnie występująca w Polsce w aż dwudziestu trzech odmianach jest bogata w:

witaminę C (w ilości większej niż w cytrusach);
witaminę A;
witaminę B1;
witaminę B2;
witaminę E;
witaminę K;
kwas foliowy;
karotenoidy;
flawonoidy;
kwasy organiczne;
pektyny;
garbniki.

Owocom dzikiej róży zawdzięczamy działanie wzmacniające i przeciwzapalnie. Z tego względu przetwory z owoców tej rośliny doskonale wspomagają leczenie bólu gardła, gorączki i stanów przedgrypowych. Owoce wykorzystywane są do przygotowywania przetworów na zimę, takich, jak:

nalewki, soki, konfitury.
Czarny bez zawiera bogate zasoby:
flawonoidów;
kwasu fenolowego;
kwasów organicznych;
triterpen;
teroli;
garbników;
sole mineralne.

Są to związki, które wzmagają pocenie się organizmu, co doskonale pozwala zwalczyć gorączkę, towarzyszącą wczesnym stadiom grypy. Właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne kwiatów czarnego bzu, wspomagają także leczenie stanów zapalnych gardła i oskrzeli oraz płuc, ułatwiając wykrztuszanie. Z czarnego bzu możemy przygotować rozmaite przetwory. Najbardziej popularne przetwory z kwiatów czarnego bzu to: syropy, konfitury, soki. Ważną informacją jest także to, że czarny bez może być przyjmowany także przez młode mamy w okresie karmienia piersi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery − jeden =