Cookies i regulamin

Cookies

  1. Postanowienia ogólne
  2. Cel i zakres zbierania danych
  3. Podstawa przetwarzania danych
  4. Prawo kontroli, dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
  5. Pliki „Cookies”
  6. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych przez stronę internetową http://www.nurt-wiedzy.pl/ jest właściciel witryny Nurt Wiedzy.
    2. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w przede wszystkim gwarantuje, że gromadzone przez niego dane są:
      • przetwarzane zgodnie z prawem, gromadzone dla określonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu stojącemu w sprzeczności z tymi celami,
      • merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w formie pozwalającej na identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do uzyskania celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, gromadzone przez Administratora, są używane do:
      • kontaktowania się z usługobiorcą (klientem)
      • celów informacyjnych jak również innych działań mających związek z działalnością Usługobiorcy na stronie internetowej http://www.nurt-wiedzy.pl/
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
    3. Administrator ma prawo przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób korzystania przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      • Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, którego używał Usługobiorca.
      • Informacje o rozpoczęciu, finalizacji oraz zakresie każdorazowego użytkowania przez Usługobiorcę usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      • Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Podanie danych osobowych, o których mowa w pkt 2 jest potrzebne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Użytkowanie strony oraz zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną za jej pośrednictwem, co ma związek z koniecznością udostępnienia danych osobowych, jest całkowicie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, indywidualnie podejmuje decyzję, o rozpoczęciu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba, że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do urzeczywistnienia umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora ma miejsce zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub konieczności podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo wglądu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
    2. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zamieszczonych w zbiorze danych Administratora, a przede wszystkim możność do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, skorygowania danych osobowych, chwilowego lub permanentnego wstrzymania ich przetwarzania lub ich skasowania, jeżeli są one niepełne, nieaktualne, nieprawdziwe albo zebrano je z naruszeniem ustawy lub są już niepotrzebne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
    3. Celem realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 można korzystać poprzez przesłanie stosownej wiadomości poprzez formularz kontaktowy.
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Witryna Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest tożsamy z wyrażeniem zgody na ich użycie.
    2. Implementacja plików „cookies” jest niezbędna do prawidłowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” mieszczą się informacje niezbędne do prawidłowego działania witryny, w szczególności tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej używane są rodzaje: Użytkownik ma możność zadecydowania w zakresie dostępu plików „cookies” do swojego komputera przez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje o możliwości oraz sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych właściwą dla niebezpieczeństw oraz rodzaju danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom postronnym, zabraniem przez osobę nieupoważnioną, przetwarzaniem z pogwałceniem obowiązujących norm oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia odpowiednie środki techniczne przeciwdziałające pozyskiwaniu i zmienianiu treści przez osoby nieupoważnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.

Regulamin

  1. Postanowienia ogólne
  2. Definicje
  3. Rodzaj i zakres usług elektronicznych
  4. Warunki świadczenia i zawierania umów o świadczenie usług elektronicznych
  5. Tryb postępowania reklamacyjnego
  6. Własność intelektualna
  7. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    • Strona http://www.nurt-wiedzy.pl/ funkcjonuje na zasadach określonych w tymże Regulaminie.
    • Regulamin opisuje typy i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną przez Stronę http://www.nurt-wiedzy.pl/, reguły świadczenia tych usług, warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną, jak również tryb postępowania reklamacyjnego.
    • Regulamin określa typy i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną przez Stronę http://www.nurt-wiedzy.pl/, zasady świadczenia tych usług, warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną, a także tryb postępowania reklamacyjnego.
    • Wszyscy Usługobiorcy z chwilą podjęcia czynności zmierzających do korzystania z Usług Elektronicznych Strony http://www.nurt-wiedzy.pl/, zobowiązany jest do przestrzegania postanowień tegoż Regulaminu. W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie funkcjonują przepisy
      • Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.),
      • Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. 2014 poz. 827),
      • Ustawy Kodeks cywilny z dnia 23 kwietnia 1964 r. (Dz. U. nr 16, poz. 93 ze zm.) jak i inne właściwe przepisy prawa polskiego.
  2. DEFINICJE
    • FORMULARZ KONTAKTOWY – formularz dostępny na Stronie http://www.nurt-wiedzy.pl/ umożliwiający Usługobiorcy bezpośredni kontakt z Usługodawcą.
    • REGULAMIN – niniejszy regulamin Strony.
    • USŁUGODAWCA – twórcy portalu.
    • USŁUGOBIORCA – osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, której ustawa przyznaje zdolność prawną korzystająca z Usługi Elektronicznej.
    • USŁUGA ELEKTRONICZNA – usługa świadczona drogą elektroniczną przez Usługodawcę na rzecz Usługobiorcy za pośrednictwem Strony.
  3. RODZAJ I ZAKRES USŁUG ELEKTRONICZNYCH
    • Usługodawca umożliwia za pośrednictwem Strony na korzystanie z Usług Elektronicznych takich jak: korzystanie z Formularza Kontaktowego,
    • Świadczenie Usług Elektronicznych na rzecz Usługobiorców odbywa się na warunkach zawartych w Regulaminie.
  4. WARUNKI ŚWIADCZENIA I ZAWIERANIA UMÓW O ŚWIADCZENIE USŁUG ELEKTRONICZNYCH
    • Świadczenie Usług Elektronicznych zawartych w rozdziale III pkt. 1 Regulaminu przez Usługodawcę jest darmowe.
    • Czas na jaki umowa zostaje zawarta: umowa o świadczenie Usługi Elektronicznej polegającej na umożliwieniu wysłania wiadomości za pośrednictwem Formularza Kontaktowego zawierana jest na czas oznaczony i ulega likwidacji z chwilą wysłania wiadomości albo zaprzestania jej wysyłania przez Usługobiorcę.
    • Wymagania techniczne niezbędne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którym posługuje się Usługodawca:
      • komputer z dostępem do Internetu,
      • dostęp do poczty elektronicznej,
      • przeglądarka internetowa,
      • włączenie w przeglądarce internetowej Cookies oraz Javascript.
    • Usługobiorca zobowiązany jest do korzystania ze Strony w sposób zgodny z prawem i dobrymi obyczajami mając na uwadze poszanowanie dóbr osobistych i praw własności intelektualnej osób trzecich.
    • Usługobiorca zobowiązany jest do implementowania informacji zgodnych ze stanem faktycznym.
    • Usługobiorcę obowiązuje zakaz dostarczania treści o charakterze bezprawnym.
  5. TRYB POSTĘPOWANIA REKLAMACYJNEGO
    • Reklamacje związane ze świadczeniem Usług Elektronicznych przez Usługodawcę:
      • Reklamacje związane ze świadczeniem Usług Elektronicznych poprzez Strony Usługobiorca może składać za pośrednictwem formularza kontaktowego.
      • W powyższej wiadomości e-mail, powinno się podać jak najwięcej informacji i okoliczności mających związek z przedmiotem reklamacji, w szczególności typ i datę zajścia nieprawidłowości oraz dane kontaktowe. Podane dane bardzo ułatwią i przyspieszą przeanalizowanie reklamacji przez Usługodawcę.
      • Rozpatrzenie reklamacji przez Usługodawcę następuje natychmiast, nie później niż w terminie 14 dni.
      • Odpowiedź Usługodawcy w sprawie reklamacji jest wysyłana na adres e-mail Usługobiorcy zamieszczony w zgłoszeniu reklamacyjnym lub w inny wzmiankowany przez Usługobiorcę sposób.
  6. WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA
    • Wszystkie treści udostępnione na stronie internetowej pod adresem http://www.nurt-wiedzy.pl/ korzystają z ochrony prawno autorskiej i są własnością http://www.nurt-wiedzy.pl/ Usługobiorca ponosi pełną odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną Usługodawcy, będącą konsekwencją użycia jakiejkolwiek zawartości strony http://www.nurt-wiedzy.pl/, bez zgody Usługodawcy.
    • Jakiekolwiek użycie przez kogokolwiek, bez wyraźnej pisemnej zgody Usługodawcy, któregokolwiek z elementów składających się na treść oraz zawartość strony http://www.nurt-wiedzy.pl/ jest naruszeniem prawa autorskiego przysługującego Usługodawcy i skutkuje odpowiedzialnością cywilnoprawną oraz karną.
  7. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    • Umowy zawierane za pośrednictwem Strony zawierane są zgodnie z prawem polskim.
    • W przypadku niezgodności którejkolwiek części Regulaminu z aktualnym prawem, w miejsce zanegowanego przepisu Regulaminu zastosowanie mają właściwe przepisy prawa polskiego.